HU | EN

Energiahatékonyság Filmek

Energiahatékonyság programok összegző (EGT FM 2009-2014)

Mérföldkőhöz érkeztünk! Siófoktól Debrecenig, Tatabányától Makóig és Budapesten összesen 6 iskola újult meg és lett energiatakarékosabb Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap támogatásával. Összesen csaknem 2,6 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a felhasznált energia mennyiségének és széndioxid kibocsájtás csökkentése, valamint a megújuló energiahordozók felhasználási arányának növelése érdekében 6 iskolában. Emellett kiemelt cél volt az energetikával kapcsolatos szemléletformálás is. Továbbá, megépült Balatonszabadiban egy új biogáz üzem, amely egy kisebb település teljes áramszükségletét képes előállítani megújuló energiaforrás felhasználásával.

 


Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola energetikai korszerűsítése

A Vak Bottyán János Általános Iskola energetikai korszerűsítését csaknem 106 millió forinttal, a költségek 85%-ával támogatta az Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap. Ennek révén megvalósították az épület hőszigetelését, a tetősíkra napelem rendszer telepítettek, a fűtésrendszer korszerűsítették, épületfelügyeleti- és menedzsment rendszert, valamint szemléletformálást végeztek. A projekt jelentős energia megtakarítást tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy évente több millió forinttal is csökkenhet az iskola rezsiköltsége, valamint számottevően csökkenti az iskola szén-dioxid kibocsátását.

 


Makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola energetikai korszerűsítése - HU02-0003-A1-2013

Az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alapból 208 millió forinttal támogatott projekt keretében a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola fő- és udvari épületének energetikai korszerűsítése valósult meg korszerű hőszigetelő anyagokkal, a fűtés korszerűsítésével és nyílászárók cseréjével, épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszer kiépítésével, valamint megújuló energiával. Csak nyáron (!) már annyi villamosenergiát termeltek az iskola tetejére telepített napelemek, mint az épület szükségleteinek duplája. A teljes felújítással jelentős energiát és több tízmillió forintot takarítanak meg, valamint számottevően csökken az iskola szén-dioxid kibocsátása.

 


Debreceni Ady Endre Gimnázium energetikai korszerűsítése - HU02-0004-A1-2013

A debreceni Ady Endre Gimnázium kívül-belül megújult! Számottevő széndioxid- és jelentős energia-megtakarítás, új nyílászárók, teljes körű szigetelés, napelemek, korszerű fűtésrendszer, intelligens ablakok, szemléletformálás az eredménye az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap 136 millió forintos (a költségek 85%-a) támogatásának.

 


Zuglói Móra Ferenc Általános Iskola energetikai korszerűsítése - HU02-0006-A1-2013

„Nagyon nagy ajándék a tetőszigetelés, a gyönyörű, színes épület és a bejárat is.” A Móra Ferenc Általános Iskola energetikai felújítását a beruházás összegének 85 %-ával, több mint 252 millió forinttal támogatta az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap. A fejlesztés keretében nyílászárócsere, homlokzati hőszigetelés és tetőszigetelés valósult meg, és egy intelligens energiamenedzsment rendszerrel egybekötött fűtésrendszerhez kapcsolódó gépészeti korszerűsítés történt.

 


Debreceni Hatvani István Általános Iskola energetikai korszerűsítése - HU02-0007-A1-2013

A debreceni Hatvani István Általános Iskola fejlesztés keretében, az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap támogatásával a legújabb hőszigetelő anyagokkal, a fűtés modernizálásával és nyílászárók cseréjével újult meg az iskola. Egy intelligens épületfelügyeleti- és menedzsment rendszert építettek ki, ami lehetővé teszi a fejlesztéssel érintett gépészeti és villamos rendszer korszerű működtetését és energiafogyasztás-optimalizálását. A projekt eredményeként az iskola felújításával megvalósuló energiahatékonyság fokozása révén jelentős széndioxid- és számottevő energia-megtakarítás érhető el.

 


TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola energetikai korszerűsítése

A tatabányai TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolája és Szakiskola hatalmas változásokon ment át! Az építészeti és a gépészeti korszerűsítés az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap 138 millió forintos támogatásával valósult meg. A projekt célja volt, hogy az épületet energetikailag korszerűbbé tegye - ezáltal jelentős mértékben csökkentse az intézmény rezsi költségeit, illetve csökkentse a káros-anyag kibocsátást.

 


„1,6 MW névleges teljesítményű biogázos kiserőmű létesítése Balatonszabadiban” - HU02-0007-D1-2016

Az ENERGREEN Kft. 1,6 MW villamos teljesítményű biogáz erőművet épített Balatonszabadiban közel 1,4 milliárd forint értékben, amit az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap 709,4 millió forinttal támogatott. De hogy mi is az a biogáz? Egy földgázhoz hasonló, metánt tartalmazó gáz, amely szerves anyagok – így például mezőgazdasági hulladékok – erjedése és bomlása során keletkezik levegőmentes környezetben. A beruházás alapvető célja a közeli állattartó telepen képződő trágya, valamint növényi eredetű-, illetve élelmiszeripari melléktermékként szolgáló alapanyagok megújuló energetikai célú hasznosítása. Az újonnan létesült erőmű 2.500 háztartás éves villamosenergia szükségletét képes előállítani. Az üzem jelentős mennyiségű zöldáramot és hőenergiát állít elő, számottevően csökkentve a klímaváltozást okozó káros gázok kibocsátását.