HU | EN

Zöldipari Innováció Filmek

Innovatív, eseményvezérelt megvilágítási rendszer fejlesztése az Alföldi Tej Kft.-nél

A projekt során az Alföldi Tej Kft. működését megújuló energiaforrások igénybevételével egészítettük ki, mindezt összekapcsolva egy új, innovatív elemeket tartalmazó világítási rendszerrel. A projektben alkalmazott technológia révén 51,82%-kal csökkent a levegőbe jutó CO2, valamint az NOx gázok kibocsátása. Az üzem területén lecserélt 1344 db indukciós technológiára épülő világítás alkalmazása révén a felhasznált éves elektromos energia mennyisége átlagosan 49,09 %-kal csökkent az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári telephelyén.


Innovatív világszínvonalú környezetbarát alumíniumhab termék gyártása és újrahasznosítási technológiájának fejlesztése

A támogatott projekt tárgya zöld gyártási kapacitás fejlesztése volt a hátrányos helyzetű észak-magyarországi régió egyik ipari területén a régió és a pályázati kiírás által egyaránt prioritási területként meghatározott anyagtudományi témában. Az Aluinvent Zrt. alumínium habosítási technológiája alkalmas különböző méretű, homogén cellaméret-eloszlással rendelkező habok előállítására, mely megoldás egyedülállóvá teszi a cég által előállított alumínium habokat a versenytársak termékei között. Ez az első olyan, megbízható és reprodukálható minőségű alumínium hab, ami szerkezeti anyagként is használható, és tulajdonságai a vevői igényeknek megfelelően tervezhetőek.


„Zöld út a jövőbe” Környezetbarát termelési technológiák létrehozása Kemecse településen

Projektünk tárgya a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecse településen, környezetkímélő termelési technológiák használatával működő biohulladék újrahasznosító üzem és napelemfarm létrehozása. Nemcsak technológiafejlesztésre, hanem kommunikációra, projektmenedzsmentre és hozzáértő szakemberekre, nemzetközi együttműködésre is fordítottuk a támogatást. A napelemfarm létrehozásának célja a hazánkban egyre inkább elterjedni látszó napenergia hasznosítása. A 150KW-os rendszer kiépítésének költségei gyorsan megtérülnek, hiszen Magyarországon magas a napsütéses órák száma. Segítségével áramot termelünk, melyet a biohulladék feldolgozó üzem energiaszükségleteinek kielégítéséhez felhasználhatunk, csökkentve ezáltal a havonta felmerülő kiadásokat, melyet az áramszolgáltatás hagyományos módon történő biztosítása okozna.


Ultra nagynyomású vízsugaras őrlőüzem technológiai fejlesztése

A Norvég Alap által biztosított 1,45 M euró támogatás komoly fejlődési lehetőséget biztosított az AquaJet Zrt számára. Büszkén jelenthetjük ki, hogy a pályázat benyújtásakor kitűzött célokat sikeresen elértük. Technológiai sorunk fejlesztésével megdupláztuk a kapacitást, mindezt úgy, hogy az elektromos fogyasztás 30%-kal csökkent. Az átalakítás további előnnyel is járt. A szemcseméret-eloszlás eltolódott a kisebb frakciók irányába, növelve ezzel a magasabb áron értékesíthető gumipor mennyiségét. Ezek az eredmények hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tették üzemünket.


Veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból történő vasfém visszanyerés megvalósítása az ÉMK Kft.-ben

A Sajóbábonyi Vegyipari Parkban, az ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft.-nél a Norvég Alap támogatásával valósult meg az a beruházás, amellyel a veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból vasfémeket nyernek vissza, így csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét.


Természetes hatóanyag alapú termékek fejlesztése és előállítása torma növényi hulladékból környezetbarát technológiával

A projekt szakmai feladatait a tagok szoros együttműködésben végezték. A torma illóolaj stabilitási vizsgálatai, valamint az antifungális aktivitás kapcsán is hasonló együttműködés valósult meg. A norvég partner torma illóolaj felhasználásával végezte az algicid spektrumra vonatkozó kísérleteket.


Kutatásfejlesztés, élelmiszeripari hulladék kibocsátás csökkentése, technológia korszerűsítése, kapacitásduplázás, energiahatékonyság növelése

A projekt tárgya a paradicsom feldolgozási technológia környezetbaráttá tétele, korszerűsítése, a kapacitás megduplázása, a hulladék és ÜHG kibocsátás mértékének lényeges csökkentése és az energiahatékonyság növelése.


Környezettudatos kikötő kialakítása érzékeny ökoszisztémájú tavakon

A projekt eredménye egy olyan komplex rendszer és technológiai leírás, mely a kikötői vízminőség védelmemnek jelentős eszközévé válhat. Az eredmény két jól elkülönülő elemből áll:

  • Az egyik egy világszínvonalú vízminőség monitoring és beavatkozást támogató rendszer létrehozása.
  • A másik a vízminőség megőrzését és javítását szolgáló szűrési eljárások rendszerhez kapcsolását leíró technológiai leírás. Illetve az ennek kapcsán létrehozott konkrét víztisztító eljárást implementálása.


Hulladék mennyiségének és a levegő szennyezésének csökkentése fosszilis és más külső hőenergia forrás nélküli terményszárítási technológia révén

Szervezetünk a térség meghatározó terményszárítással foglalkozó vállalkozása, jelentős infrastrukturális háttérrel és szakmai tapasztalattal rendelkezünk a tevékenységet illetően.  Évről-évre formálódott igényünk, hogy a hagyományos földgáz alapú terményszárítási technológiát biomassza alapú szárítási technológiával válthassuk ki.  Olyan megújuló energiaforrásokon alapuló rendszert kívántunk létrehozni, mely azonos hatékonyságú a jelenleg elterjedt hagyományos rendszerekkel, azonban a  felhasznált energiahordozók rendszerbe táplálása  által a környezetterhelés mértéke minimálisra csökkenthető. Kísérleti fejlesztésünk eredményeképpen innovatív, új alapelveken nyugvó környezetbarát  szárítási  technológia került megalkotásra.


Gyártósor és építési technológia kifejlesztése új, környezetbarát építőelem létrehozásához

A Rapidsil System Kft. olyan környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelő termékeket és építőanyagokat fejleszt ki az építőipar számára, melyek az életminőség tartós javulását elősegítik. A projekt során olyan gyártósor prototípusát valósítják meg, mely automatizált módon, az elvárásoknak megfelelő tűrési értékeken belül képes reprodukálni a tavi nád felhasználásával készülő szigetelésre alkalmas építőelemet.


"Természetből természetbe"-hatékony technológia, környezetbarát termék

Évente kb. tízezer tonna baromfitoll keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa 90%-ban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. Egy hazai kutatás eredményeként e veszélyes hulladékból környezetbarát hő-hangszigetelő anyag készül. A Bern Építő Zrt., mint projektgazda, karöltve három másik magyar és egy norvég szervezettel, kutatási projektet indított a veszélyesnek minősülő hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására.