HU | EN

Tíz ország részvételével Budapesten rendezték az első program operátor találkozót

2013. november 28-29-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága rendezte meg Budapesten az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program első program operátor találkozóját, 10 ország Népegészségügyi kezdeményezések programterülettel foglalkozó programoperátorainak részvételével. A találkozóra meghívást kaptak az észtországi és a magyarországi Veszélyeztetett gyermekek és fiatalok programterületért felelős programoperátorok is, mivel ezen programok szoros együttműködésben valósulnak meg a népegészségügyi területtel.

A rendezvény a több tagország Népegészségügyi kezdeményezések elnevezésű területének donor program partnereként működő Norvég Népegészségügyi Intézet kezdeményezésére valósult meg, de jelen voltak még a másik donor program partner intézet, a Norvég Egészségügyi Igazgatóság, és természetesen a Finanszírozási Mechanizmus Iroda képviselői is.

Az esemény célja a részt vevő 10 ország (Bulgária, Csehország, Ciprus, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Portugália, Románia, Szlovénia) közötti szorosabb kapcsolatok, együttműködés kialakítása, a különböző országokban megvalósuló programok tartalmának és eredményeinek megismerése, valamint a tapasztalatok, jó gyakorlatok átadása volt. 

A résztvevők visszajelzései alapján az első programoperátor rendezvény sikeresnek bizonyult, így a későbbiekben újabb találkozó megrendezése várható.

Ugrás a galériára

10 milliárd forint a veszélyeztetett gyermekek és a népegészségügy támogatására

December 5-én, 200 fő részvételével tartotta meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrások Irányító Hatósága az EGT és Norvég Alapok 2014 első negyedévében megnyíló forrásainak nyitórendezvényét. Az Alapok támogatásával közel 10 milliárd forint keretösszegben lehet majd pályázni azokra a támogatásokra, amelyeket többek között egészségügyi, gazdasági, társadalmi egyenlőtlenségek felszámolására, csökkentésére fordíthatnak a pályázó szervezetek. Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program donor országai, Norvégia, Izland, és Liechtenstein által Magyarország számára rendelkezésre bocsátott mintegy 40 milliárd forint támogatásából 2016-ig a népegészségügyi programterületre 5,9 milliárd forint, a veszélyeztetett gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó területre pedig 3,9 milliárd forint jut.

Dr. Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitóbeszédében köszönetet mondott a támogató szervezeteknek és országoknak, kitérve a korábbi együttműködésekre is, amelyek jó gyakorlatait a magyar kormány rendszeresen hasznosítja mindennapi munkájában. Arild Moberg Sande, a Norvég Királyi Nagykövetség követtanácsosa elmondta, hogy a donorszervezetek a tervezésben és a végrehajtásban is segítséget nyújtanak, s az így létrejövő kétoldalú együttműködés során megszerzett tapasztalatok úgy Magyarország, mint Norvégia hasznára is válnak majd. A hazai intézményrendszer képviselői ismertették az Alapok felépítését, a programok tervezésének folyamatait, és a jövő év elején megjelenő pályázati felhívások témáit, míg a programok donor partnerei a partnerség fontosságát hangsúlyozták. A rendezvény protokolláris eseményeit követően a jelen lévő (hazai és külföldi) szakértők, potenciális pályázók, és érdeklődők a pályázati felhívások témáit tükröző kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt.

A programterületek kiemelt figyelmet fordítanak a leghátrányosabb helyzetű csoportok, köztük a roma népesség életkörülményeinek javítására, így a nyitórendezvény résztvevői pszichiátriai betegek és romák által készített festményeket és fotókat tekinthettek meg, valamint sor került az EGT és Norvég Mechanizmusok támogatásából korábban megvalósított Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak fellépésére is.

Ugrás a galériára

Indul a Veszélyeztetett gyermekek és fiatalok valamint a Népegészségügyi kezdeményezések program

2013. december 5-én tartja nyitórendezvényét az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretén belül a Veszélyeztetett gyermekek és fiatalok valamint a Népegészségügyi kezdeményezések program. Hazánk a programokon keresztül összesen csaknem 10 milliárd forint értékben valósíthat meg fejlesztéseket szociális és egészségügyi területen.

A rendezvényen az érdeklődők megismerhetik a mechanizmusok felépítését, a tervezett beavatkozásokat, a tervezésben és megvalósításban együttműködő feleket. A délutáni események keretében lehetőség lesz a nyílt pályázati felhívások szakmai tartalmával kapcsolatban tájékozódni, és szakértői kerekasztalok keretében hozzászólni a kiírások tervezéséhez.

Részletes program: Meghívó

Az esemény nyitott, ingyenes regisztrálni az alábbi linken lehet: http://www.mahirkiall.hu/_Neu_grants/

Jóváhagyták a Veszélyeztetett Gyermekek programterület dokumentumát

A FINANSZÍROZÁSI MECHANIZMUSOK BIZOTTSÁG 2013. MÁJUS 23-ÁN JÓVÁHAGYTA A VESZÉLYEZTETETT GYERMEKEK ÉS FIATALOK PROGRAMTERÜLET PROGRAMDOKUMENTUMÁT

A Finanszírozási Mechanizmusok Bizottság 2013. május 23-án jóváhagyta a Veszélyeztetett Gyermekek és Fiatalok Programterület Programdokumentumát.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága által kezelt program célja a veszélyeztetett gyermekek és fiatalok jólétének növelése, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű csoportokra, köztük a roma népességre. A programban rendelkezésre álló forrás közel 3,9 Mrd Ft