HU | EN

Népegészségügy


Kétoldalú együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Kétoldalú együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Projekt azonosító: HU12-0007-Action 4-2017

Projektgazda/Projekt Promoter Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet/ National Institute of Pharmacy and Nutrition
Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.07.01- 2017.10.31
Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner -
Donor Projekt Partner/Donor Project Partner  
Összköltség / Total budget (EUR) 3 748 962 HUF/12 015 EUR
EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 3 748 962 HUF/12 015 EUR

Magyarországon a gyermekkori elhízás prevalenciája 1,1%-kal nőtt az elmúlt 6 évben. Ezzel szemben, norvégiai vizsgálatok arról számolnak be, hogy a gyermekkori elhízás prevalenciája az elmúlt időszakban stabilnak mondható. Jelentős probléma, hogy a túlsúly és az elhízás kezelése és a következményesen megjelenő betegségek rendkívül nagy terhet jelentenek az egészségügyi ellátórendszer számára. Az Európai Unióban az egészségügyi költségvetés körülbelül 7%-át fordítják az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére. Annak érdekében, hogy a gyermekkori elhízást meg tudjuk fékezni hatékony, átfogó és mindenki számára elérhető beavatkozásokra van szükség. Annak érdekében, hogy a táplálkozás területén tett beavatkozásokat támogatni lehessen, időről időre értékelni kell azok hatékonyságát. Magyarországon eddig még nem vizsgálták az iskolagyümölcs program elhízás megelőzésére gyakorolt hatását. A Norvég Népegészségügyi Intézet egy aktuálisan folyó projektjében arra keresi a választ, hogy az iskolagyümölcs programnak milyen hatása van a gyermekek tápláltsági állapotára. 
A bilaterális szerződés keretében tervezett tevékenységek: 4 fő dietetikus és táplálkozástudományi szakember tanulmányi utat tesz Norvégiában. A tanulmányi út során a szakemberek információt szereznek a táplálkozás-egészségügy területén tett beavatkozásokról. A tanulmányi út részeként egy, a fogadó ország által szervezett eseményen az OGYÉI munkatársai bemutatják a norvég partnernek az OGYÉI munkásságát, az aktuálisan folyó projekteket. A magyar delegáció információt szerez „Az iskolagyümölcs program értékelése a gyermek növekedése és az elhízása vonatkozásában” című projekt részletes módszertanáról annak érdekében, hogy a Magyarországon is megfelelően értékelni tudjuk az iskolagyümölcs programot az elhízás megelőzése szempontjából.  A magyarországi delegáció tagjai a megszerzett tudást átadják az intézet munkatársai számára és az intézetek között létrejött kapcsolatot a projekten túl is fenntartják.