HU | EN

Népegészségügy


Egy szakmai tanulmányút a klinikai gyermekpszichológia területével kapcsolatban

Egy szakmai tanulmányút a klinikai gyermekpszichológia területével kapcsolatban

Projekt azonosító: HU12-0006-Action 4-2017

Projektgazda/Projekt Promoter Debreceni Egyetem/ University of Debrecen
Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.08.01- 2017.10.31
Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner -
Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Universitetet i Oslo
Összköltség / Total budget (EUR) 4 499 200 HUF/14 420 EUR
EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 4 499 200 HUF/14 420 EUR

Jelen pályázat célja, hogy a Debreceni Egyetem KK Gyermekgyógyászati Intézetének Klinikai Gyermeklélektani, Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus Munkacsoportjának részéről a Norvég Donor Partner és az ÁEEK közreműködésével szakmai tanulmányút kerüljön megvalósításra augusztus 30. - szeptember 4. között az Oslói Egyetemen.

A Gyermeklélektani, Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus Tanszékünk most alakul. Innen 10 fő klinikai gyermeklélektannal foglalkozó szakember munkáját szeretnénk gazdagítani a tanulmányúton szerzett tapasztalatokkal. Ennek során a magyar szakemberek az itthon, a pszichoszomatika területén végzett kutatásaikat prezentálni tudják és összevetések születhetnek a Norvégiában kapott hasonló eredményekkel, másrészt az ott használatos metodikák adaptációs lehetőségeit, helyi és helyközi felhasználásának módjait ismerhetik meg.

A kutatási témáink között szerepel a koraszülöttek kétéves kori pszichomotoros fejlődése a krónikus utóbetegségek tükrében; a mesterségesen megtermékenyített és bántalmazott szülők gyermekeinek vizsgálata; a gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek és szüleik mentális egészsége; az életminőség és adherencia vizsgálata az 1-es típusú diabéteszes fiatalok körében; valamint az internet- és médiahasználat vizsgálata asztmatikus gyermekek és szüleik esetében. Ennek kapcsán egy nemzetközi összehasonlító vizsgálat elvégzését tervezzük, amelynek keretein belül a norvég partnerintézmény által felvett Pediatric Inventory for Parents, Strengths & Difficulties Questionnaire, Juniper’s Asthma Quality of Life Questionnaire és Unicef Child Deprivation Index értékei kerülnének összevetésre a hazai mintán kapott eredményekkel.

A szakemberek a tanulmányúton gyűjtött tapasztalataikat hazatérve workshopokon tudnák továbbadni, valamint interkulturális kutatásokat folytathatnának a norvég kollégákkal. A kapott eredmények folytán szakcikkek, publikációk születhetnének és további szakmai kapcsolatok ápolására lenne lehetőség.